Sajtóközlemény - Kuratórium 2008. március 14-ei üléséről

A hazai nukleáris létesítmények környezetében - Paks, Kalocsa, Bátaapáti, Boda és Püspök-szilágy körzetében - működő Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány megtartotta idei első ülését. Az alapítvány célja továbbra is az atomerőmű által kijelölt területeken település-, térség- és gazdaságfejlesztés.

Az alapító Paksi Atomerőmű Zrt. idén is 500 millió forintot bocsát az alapítvány rendelkezésére. Az atomerőműben megtartott ülésen a kuratórium áttekintette az elmúlt év eredményét. Eszerint a tavaly megítélt több mint 392 millió forint alapítványi támogatás közvetetten 3,464 milliárd forint fejlesztést generált és emellett 90 új munkahely teremtéséhez járult hozzá.A tanácskozáson egyúttal elfogadták az alapítvány 2008. évi pályázati felhívását is, amelyben egyszerű, jól átlátható, transzparens rendszert fogalmaztak meg. Az ebben felállított prio-ritások kiemelten gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre, a térségek, települések összefo-gását, valamint a turisztikai vonzerő fejlesztését elősegítő, ill. környezetvédelmi programokra terjednek ki. Ezen prioritásokat külön is megfogalmazták az önkormányzatok, azok társulásai, intézmények, közhasznú szervezetek, civilszervezetek, egyesületek és gazdálkodó szervezetek számára. Az alapítvány az európai uniós forrásokból magyar társfinanszírozás mellett támoga-tott operatív programok pályázatainak előkészítését, illetve a pályázatokban való részvételt is kiemelten kívánja segíteni. Ugyanezen a napon - 2008. március 14-én - sor került a Jako Kft. gerjeni üzemének ünne-pélyes felavatására is, ami egyúttal a folyamatos termelés kezdetét is jelenti.

A beruházásnak a Pakstól 10 km-re lévő Gerjenbe településéhez döntő lökést adott az a pályázati támogatás, amelyet az autóipari cég a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítványtól nyert. A beruházás eredményeképpen 60 új munkahely született, és ezzel jelentősen megváltoztak a nehéz helyzetű kistelepülés foglalkoztatási mutatói. A munkavállalók kiválasztását a Munkaügyi Központ végezte, kiképzésükre pedig az erőmű alapítványi iskolájában került sor. Az ügy jelentőségét hangsúlyozva helyezte el 2007 tavaszán az üzemcsarnok alapkövét dr. Kocsis István, az alapítvány elnöke, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója. A beruházás széles körű összefogáson alapuló mintaprogram, amely a térség fejlődését, a foglalkoztatottság növelését eredményezi.

A 2008. évben a kuratórium két alkalommal hoz döntést. Az első pályázati forduló benyújtási határideje 2008. május 15., a második fordulóé pedig 2008. augusztus 31. A pályázati kiírás megtalálható a www.atomeromu.hu című honlap Kapcsolatok címszava alatt.Paks, 2007. március 14.