Sajtóközlemény - kuratórium 2007. december 10-i üléséről

A hazai nukleáris létesítmények környezetében – Paks, Kalocsa, Bátaapáti, Boda és Püspökszilágy körzetében – működő Duna–Mecsek Területfejlesztési Alapítvány megtartotta idei negyedik, utolsó ülését.

A Mecseknádasdon megtartott összejövetelen a kuratórium értékelte a 2007. évi működés eredményeit. Dr. Kocsis István, a kuratórium elnöke tájékoztatott arról, hogy ebben az évben az alapítványhoz 91 pályázat érkezett, s ebből 49 részesült támogatásban. Az igényelt támogatás összege több mint 1 milliárd 70 millió forint volt. A kuratórium több mint 392 millió forint odaítéléséről döntött, amely a térségekben közvetetten 3,464 milliárd forint értékű fejlesztést generált. A támogatott pályázatok elsősorban munkahelyteremtésre, gazdaságfejlesztésre, területi kohéziót elősegítő programokra, valamint a helyi turisztikai fejlesztésekre irányulnak. Az alapítvány segítségével 90 új munkahely létesítésére nyílik lehetőség.

A 2007. évi pályázati kiírás az alapítvány kiemelt céljainak megvalósítása érdekében az európai uniós forrásokból, magyar társfinanszírozás mellett támogatott operatív programok pályázatainak előkészítését, illetve a pályázatokban való részvételt segítette. A kuratórium külön preferálta a települések és térségek közötti fejlesztési összefogást, a munkahelyteremtést, a helyi turisztikai vonzerők fejlesztését célzó beruházásokat, valamint a humánerőforrás fejlesztési programokat.

A Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány 2008-ra vonatkozóan az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvég Finanszírozási Mechanizmusokhoz nyújtott be pályázatot. A megpályázott célterület az alapítvány működési körzeteiben lévő közintézmények, középületek akadálymentesítésének megvalósítása. Az alapítvány által megpályázott támogatás mértéke kétmillió euró. A pályázatot a magyarországi bírálóbizottság támogatásra méltónak ítélte. A projekt megvalósításához szükséges a norvég fél megerősítő döntése, amelyet követően a program 2008-ban megkezdhető lesz.

Paks, 2007. december 10.