Sajtóközlemény - kuratórium 2009. június 26-i üléséről

A hazai nukleáris létesítmények környezetében – Paks, Kalocsa, Bátaapáti, Boda és Püspökszilágy – körzetében működő Duna–Mecsek Területfejlesztési Alapítvány megtartotta idei első ülését. Az alapítvány célja az atomerőmű által kijelölt területeken település-, térség- és gazdaságfejlesztés. Az alapító Paksi Atomerőmű Zrt. az elmúlt évekhez hasonlóan 500 millió forintot bocsát az alapítvány rendelkezésére. Az Alapítvány az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2009-es évben megnyíló pályázati eszközrendszerével összhangban az európai uniós forrásokból, magyar társfinanszírozás mellett finanszírozott operatív programok pályázataiban való részvételt kívánja elsősorban támogatni.

Az Alapítvány 2009-ben kiemelt feladatának tekinti, hogy a világgazdaságban kialakult recesszió hatásait a maga eszközrendszerével ellensúlyozza a támogatott területeken elsősorban munkahelyteremtés, illetve a kis közösségek energiaracionalizálási tevékenységének támogatása, valamint a szükséges pályázói önerők biztosítsa révén.

A Bátaszéken megtartott ülésen a kuratórium döntött a 2009. évi második forduló pályázati ablakainak kibővítéséről. Módosították a települések összképét javító utcasorok felújítása pályázati ablakát. A jövőben már nem csak utcasorokra, hanem pincesorokra is igénybe vehető a támogatás, továbbá az utcasornak öt ingatlant kell tartalmaznia tíz helyett. A gazdálkodó szervezeteknél a munkahelyteremtő beruházás pályázati ablakot pontosították: gazdaságfejlesztést ösztönző beruházásra lehet pályázni, ahol előnyben részesül az a pályázat, amelyben munkahelyteremtés is megvalósul.

A támogatási igény benyújtása előtt megkezdett beruházáshoz támogatás eddig nem volt igényelhető. Most már az Európai Uniós pályázatokhoz önerő biztosítása esetén erre van lehetőség. Ez esetben is kizáró feltétel, ha a pályázó a beruházást már teljes körűen megvalósította.

Az első pályázati fordulóban a kuratóriumhoz hatvanhárom pályázat érkezett, az igényelt támogatás összege 449.074.581 Ft volt, melyből a június 26-ai ülésen több mint 244.804.360 Ft odaítéléséről döntött a testület. A 2009. évi első pályázati fordulóban támogatott pályázatok elsősorban EU-s pályázatok önrészének biztosítására, gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre, valamint településszépítő programokra irányultak.

A 2009. évi kiírás második pályázati fordulójának benyújtási határideje 2009. augusztus 31. A beérkező pályázatokról a kuratórium 2009. október 31-ig határoz. Az alapítványhoz kapcsolódó információk megtalálhatóak a www.dmta.hu című honlapon