Sajtóközlemény - 2008. október 22-i kuratóriumi üléséről

A hazai nukleáris létesítmények környezetében – Paks, Kalocsa, Bátaapáti, Boda és Püspökszilágy körzetében – működő Duna–Mecsek Területfejlesztési Alapítvány megtartotta idei második ülését. Az alapítvány célja továbbra is a paksi atomerőmű által támogatott területeken élő 136 000 ember számára lehetőséget biztosítani település-, térség- és gazdaságfejlesztési források eléréséhez. Az alapító Paksi Atomerőmű Zrt. idén is 500 millió forintot bocsátott az alapítvány rendelkezésére.

A 2008. évi pályázati felhívásban felállított prioritások kiemelten gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre, valamint a térségek, települések összefogását, a turisztikai vonzerő fejlesztését elősegítő, ill. környezetvédelmi programokra terjednek ki. Az alapítvány az európai uniós és a hazai pályázatok előkészítését, illetve a pályázatokban való részvételt is kiemelten kívánja segíteni. A prioritásokat külön-külön fogalmazták meg az önkormányzatok, azok társulásai, intézmények, közhasznú szervezetek, civilszervezetek, egyesületek és gazdálkodó szervezetek számára.

A Fekeden megtartott ülésen a kuratórium döntött a 2008. évi második forduló pályázati kiírására beérkezett pályázatok támogatásáról, a rendelkezésre álló összeg elosztásáról.

A második pályázati fordulóban a kuratóriumhoz hatvannégy pályázat érkezett, az igényelt támogatás összege meghaladta a 425 millió forintot, melyből október 22-ei ülésén több mint 241 millió Ft odaítéléséről döntött a testület.

A 2008. évi második pályázati fordulóban támogatott pályázatok elsősorban munkahelyteremtésre, gazdaságfejlesztésre, a turisztikai vonzerő fejlesztésére, településszépítő programokra, valamint a területi kohéziót elősegítő fejlesztésekre irányultak.