Sajtóközlemény - Kuratórium 2007. szeptember 28-i üléséről

A hazai nukleáris létesítmények környezetében – Paks, Kalocsa, Bátaapáti, Boda és Püspökszilágy körzetében – működő Duna–Mecsek Területfejlesztési Alapítvány megtartotta idei harmadik ülését. Az idei ülések közül a mai a második, amelyen döntés született a beérkezett pályázatokról.

Az alapító Paksi Atomerőmű Zrt. által biztosított évente 500 millió forintos keret felhasználásakor az alapítvány a település-, térség- és gazdaságfejlesztést tartja szem előtt. Az érintett önkormányzatok, azok társulásai, továbbá a közigazgatási területükön működő intézmények, közhasznú szervezetek, civilszervezetek, egyesületek és gazdálkodó szervezetek segítséget kaphatnak mindazon tevékenységeikhez, amelyek az alapítvány céljával egyértelműen összhangban állnak. A 2007. évi pályázati kiírás az alapítvány kiemelt céljainak megvalósítása érdekében az európai uniós forrásokból magyar társfinanszírozás mellett támogatott operatív programok pályázatainak előkészítését, illetve a pályázatokon való részvételt segíti. A támogatás lehetséges formája a pályázati lehetőségek elősegítése, illetve a pályázatokhoz szükséges önrész meghatározott részének biztosítása. A kuratórium külön preferálja a települések és térségek közötti fejlesztési összefogást, a munkahelyteremtést, valamint a helyi turisztikai vonzerők fejlesztését célzó beruházásokat. A 2007. évi pályázati kiírás második pályázati fordulójában a kuratóriumhoz negyvenkettő pályázat érkezett, az igényelt támogatás összege 495.988.993 Ft volt. A kuratórium a mai napon, dr. Kocsis István, az MVM Zrt. vezérigazgatójának elnökletével megtartott ülésén több mint 244.000.000 Ft odaítéléséről döntött. A 2007. évi második pályázati fordulóban támogatott 24 pályázat elsősorban munkahelyteremtésre, gazdaságfejlesztésre, valamint a helyi turisztikai vonzerő fejlesztésére irányult. Paks, 2007. szeptember 28.